Bint

Primaire gegevens:

Schrijver: Ferdinand Borderwijk

Titel: Bint

Jaar van eerste uitgave: 1934

Uitgever: De Gemeenschap, Utrecht

 

Samenvatting

Aan het begin van een nieuw schooljaar, rond het jaar 1934, begint meneer De Bree op een school als docent Nederlands. Meneer De Bree gaat aan vier verschillende klassen les geven, waarbij in alle vier de klassen de leerlingen zich verschillend gedragen. Meneer De Bree moet ook de meest beruchte klas, klas 4D, les geven. Deze klas staat bekend om zijn brutale en drukke leerlingen die niet op hun mondje gevallen zijn. Het is echter wel de favoriete klas van meneer Bint, aangezien ze de vorige docent Nederlands hebben weggepest.

Meneer De Bree vindt het erg fijn dat er onder strenge omstandigheden les wordt gegeven op school. Hij pakt zijn eigen klassen dan ook erg streng aan om te laten weten wie de baas is. Zijn manier van lesgeven blijkt al snel te werken: alle leerlingen uit alle vier de klassen luisteren netjes naar hem. Toch vinden de meeste leerlingen het naar om onder de strenge omstandigheden van meneer De Bree te werken. Ze vinden hem te streng, te boos en te afstandelijk. Op een gegeven moment vragen de leerlingen zelfs of hij vrede wil sluiten in de klas, zodat het iets gezelliger wordt. Aangezien meneer De Bree overtuigd is van zijn manier van les geven, gaat hij daar niet mee akkoord. Hij zal altijd zo streng en afstandelijk les geven zoals hij nu doet.

Een leerling, Van Beek, heeft tegenover het docententeam gedreigd met zelfmoord als hij een onvoldoende krijgt voor zijn schoolwerk. Tijdens een rapportvergadering komt dit ter sprake en het docententeam vindt dat Van Beek onvoldoende gewerkt heeft om een voldoende te krijgen. Van Beek wordt dus beoordeeld met een onvoldoende. Als Van Beek dit te horen krijgt pleegt hij eventjes later zelfmoord. De directeur Bint heeft hier gemengde gevoelens bij: hij wilde niet ingaan op het dreigement, maar is tegelijkertijd ook bang dat de zelfmoord van een leerling voor een hoop problemen zorgt.

Rond Pasen gaan de leerlingen met docenten op hun jaarlijkse schoolreisje. Ze reizen via Bergen op Zoom af naar België, en vervolgens naar Noord-Frankrijk.  Omdat een collega van meneer De Bree vader geworden is, moet meneer De Bree ineens mee op schoolreisje. Hij krijgt de taak om op de helft van de beruchte klas 4D letten. Onder het strenge regime van meneer De Bree verloopt het schoolreisje met klas 4D erg goed.

Nadat de leerlingen en docenten weer terug zijn op school, vraagt Bint aan meneer De Bree of hij nog een jaar langer op school les wil geven. Meneer De Bree was in de eerste instantie van plan om maar een jaartje les te geven. In de eerste instantie zegt meneer De Bree dat hij niet meer terug wil komen, maar later als hij thuis zit bedenkt hij zich toch en stuurt hij een briefje naar Bint met de mededeling dat hij toch nog een jaar les wil geven.

Als meneer De Bree het volgende schooljaar vol goede moed weer wil beginnen, blijkt dat Bint verdwenen is. Bint wilde namelijk niet meer langer als directeur op een school werken waar een leerling zelfmoord gepleegd heeft. Een collega, meneer Donkers, is de nieuwe directeur geworden.

Meneer De Bree probeert Bint thuis nog eens op te zoeken, maar keer op keer wordt hij aan de deur geweigerd. Bint doet alsof hij er niet meer is, en wil geen contact meer met anderen.

Thema

School- en studentenleven
School- en studentenleven is het thema van dit verhaal. Meneer De Bree maakt zijn debuut als docent Nederlands op een middelbare school. Hij moet gelijk de meest beruchte klas, 4D, les geven. Onder zijn strenge regime blijken de leerlingen erg goed te presteren. Meneer De Bree krijgt zelfs ontzettend veel lol in les geven en vindt het heerlijk dat zijn hele leven in het teken staat van school. Daarnaast vindt hij het mooi om de kinderen dingen mee te geven waar ze later nog wat aan hebben.

 

Omgeving

De meeste gebeurtenissen spelen zich af in de school van Bint. Het is een gemeentelijke hbs of vijfjarige handelsschool, in een stad die slechts met 'werkstad' wordt aangeduid. Mogelijk is het Rotterdam, waar Bordewijk enkele jaren heeft gewerkt aan een handelsschool als leraar handelsrecht. Ook de opdracht ('Aan mijn rector en zijn staf') kan in die richting wijzen.Opvallend veel aandacht besteedt Bordewijk aan de beschrijving van het schoolgebouw en van het klaslokaal van 'de hel', dat een onheilspellende sfeer oproept: 'Dit moest een kelder geweest zijn. Er was één wand met vier hoge kleine ramen. Zij waren van gewapend matglas, ijzerstaven nog ervoor. Daarlangs gleden de onderkanten van mensen buiten, daarlangs stootte hortend de wind. Het licht was aan, rood, somber.'Op het belang van de hal is al gewezen bij de bespreking van de structuur.

 

Vertelwijze & tijdsverloop

In 'Bint' is sprake van zowel een auctoriële vertelinstantie als van een personale verteller. De meeste gebeurtenissen worden via De Bree gezien en alleen van hem krijgen we zowel gedachten als gevoelens te lezen, zoals zijn gedachte over 'de hel': 'God, God, wat een klas,dacht De Bree. En zo waren er meer dan twintig. Er was goud mee te verdienen op de kermissen.' Afgezien van De Bree worden alle personages uitsluitend van buitenaf beschreven. Hij komt als personage het meest compleet uit de verf. Omdat zijn visie op de werkelijkheid en op zichzelf verandert, is hij zelfs een round character te noemen.Daarnaast is er ook sprake van een auctoriële vertelwijze. Dat blijkt uit zinnen als: 'De directeur tutoyeerde ongevraagd, niet uit familiariteit, uit gezag. De Bree merkte het nauwelijks op. (...) Hij begreep het toen niet, eerst later

De vertelde tijd is bijna een schooljaar. De roman begint op een sombere, winderige november-ochtend als De Bree zich als invaller meldt en eindigt bij het begin van het nieuwe schooljaar in september van het daaropvolgende jaar. Aan de periode tot en met de opstand na de kerstvakantie wordt relatief gezien de meeste aandacht besteed. Daarna springt het verhaal naar de paasvakantie, als er een fietstocht wordt gemaakt, naar het examen, de diploma-uitreiking en het begin van het nieuwe schooljaar.

 

Titel

De titel 'Bint' is eenvoudig uit te leggen. Bint is directeur van een middelbare school en het hele verhaal draait om hem als directeur zijnde. Het verhaal wordt door de ogen van meneer Bint en de ik-persoon, meneer De Bree, verteld. Meneer De Bree is nooit eerder docent geweest en heeft ontzettend veel respect voor Bint als persoon en de manier waarop hij de school draaiende houdt.

 

Personages

Bint

Bint is de directeur waar meneer De Bree komt werken. Hij heeft zelf een systeem bedacht, waarin de leerlingen onder streng regime les krijgen. Bint is een aardige man die wel van een grapje houdt. Daarnaast is hij erg zorgzaam voor zijn kinderen. Hij is bijvoorbeeld van plan om levenslang de schuld van zijn dochter af te betalen. Uiteindelijk stopt Bint als directeur zijnde bij de middelbare school, waarna hij geen contact meer met anderen wil hebben.

De Bree

Meneer De Bree gaat les geven op een middelbare school, omdat hij afleiding wil van zijn dagelijkse bestaan. Hij is een hele rustige man, die desondanks toch erg streng is als hij lesgeeft. Hij wil aan zijn leerlingen laten zien wie de baas is. Na school is De Bree bezig met een onderzoek naar Anna Maria van Schuurman, een vrouw die als eerste vrouw colleges aan een universiteit volgt.

Van Beek

Van Beek is een leerling die zelfmoord pleegt omdat hij een onvoldoende gehaald heeft. Van Beek is een eigenwijze jongen, die zich aan zijn woord houdt. Op een gegeven moment geeft hij aan het docententeam door dat als ze hem met een onvoldoende beoordelen, hij zelfmoord zal plegen. Uiteindelijk voegt hij daad bij het woord, en pleegt hij zelfmoord.

 

Keuzeopdracht

Wat vindt u van de manier van lesgeven van De Bree?

De heer De Bree snapt mijn manier van lesgeven erg goed. Hij houdt orde in de moeilijke klas; Klas 4D. Deze klas is pure hel en zo wordt de klas ook genoemd: De Hel, maar De Bree heeft geen moeite met de klas in bedwang te houden. Het gaat hem goed af en hij is lekker bezig. Dus om uw vraag te beantwoorden ik vind zijn manier van lesgeven zoals het bedoeld is.

Hoezo voert u zo’n strak beleid op deze school?

Ik heb voor deze manier van beleid voeren gekozen omdat ik vind dat kinderen discipline moeten leren. Ik geloof dat je kinderen het beste die discipline kan leren door een streng beleid te voeren. In sommige klassen moet het beleid nog strenger zoals in klas 4D maar ik heb het volste vertrouwen in De Bree. Helaas zijn veel ouders het niet eens met mijn manier van een school en heeft de school over 2 jaar geen bestaan meer.

Weet u al wat u gaat doen als de school over 2 jaar sluit?

 Nee ik weet nog niet wat ik dan ga doen. Ik wil er eigenlijk nog niet over nadenken aangezien ik nog voor de komende 2 jaar gewoon een baan als rector hier op school heb. Ik vind het jammer dat de school dan eindigt maar ik vind wel een nieuwe baan. Tot dan houd ik mezelf bezig met deze school en wil ik dit hoofdstuk goed afsluiten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb